Новини
Ракурс
Заборонені місця планети: Могила Цинь Ши Хуан, Китай. Фото: Bill Tyne / Flickr

Сім заборонених місць планети, які ви ніколи не зможете відвідати (ФОТО)

8 бер 2019, 21:19

На Землі дуже небагато районів, де не ступала б нога людини і куди не мають доступу туристи. Але є місця, куди вас точно ніколи не пустять, якщо тільки ви не маєте особливого статусу.


.

Неважливо, чим викликані заборони: бажанням захистити природу, убезпечити людей або приховати таємницю — ці заборонені зони можна розглядати тільки на відстані. Саме це і робить їх такими привабливими.

Зміїний острів, Бразилія

Невеличкий острів неподалік бразильського узбережжя відомий тим, що на ньому водяться від двох до чотирьох тисяч різноманітних змій. Серед них — особливо отруйні, укус яких викликає омертвіння тканин і болючу смерть.

Відвідувати острів туристам категорично заборонено, фахівцям потрібен особливий дозвіл.

Заборонені місця планети: Зміїний острів, Бразилія (Ilha da Queimada Grande). Фото: Prefeitura Municipal de Itanhaém / Flickr

Печера Ласко, Франція

Цю печеру називають Сикстинською капелою доісторичного живопису. Стіни печери покриті дивовижними малюнками, знайомими чи не кожному з підручника історії.

Вік розписів, виконаних червоною і жовтою фарбами, — до 20 тис. років. Відвідування печери категорично заборонено з 1960-х років, оскільки присутність людини є згубною для стародавніх фарб. Для туристів поблизу облаштували точну копію печери.

Заборонені місця планети: Печера Ласко, Франція (Grotte de Lascaux). Фото: Prof saxx / Wikimedia

Зона 51, США

Якщо ви любите фільми про інопланетян, то хоча б раз чули про Зону 51. Немає на Землі іншого місця, яке б стало причиною для стількох теорій змови.

Військова база США розташована в пустелі Невада і пильно охороняється. Що там приховують — нікому не відомо. Тому, хто спробує туди проникнути, загрожує щонайменше тюремне ув'язнення.

Заборонені місця планети: Зона 51, США (Area 51). Фото: PD-USGov / Wikipedia

Острів Північний Сентінел, Індія

Зовсім нещодавно цей острів став об'єктом посиленої уваги ЗМІ: молодого місіонера, який спробував туди потрапити, вбили тубільці.

Місцеві мешканці — один з найзагадковіших народів на Землі. Вони опинилися в ізоляції близько 60 тис. років тому й відтоді не мали практично жодного контакту з зовнішнім світом. Всіх, хто підпливає до їхніх берегів занадто близько, вони вбивають.

Відвідувати острів категорично заборонено абсолютно всім.

Заборонені місця планети: Острів Північний Сентінел, Індія (North Sentinel Island). Фото: Mr Minton / Flickr

Острів Повелья, Італія

Потрапити на цей маленький острівець неподалік Венеції можна тільки за особливим дозволом від італійського уряду. У XIV столітті на ньому розташовувалася карантинна зона для хворих на чуму, багато хто там само вмирав і був похований. П'ять століть по тому на острові відкрили психіатричну лікарню з поганою славою. Не дивно, що тепер про це місце ходить безліч легенд і страшних історій.

Заборонені місця планети: Острів Повелья, Італія (Isola di Poveglia). Фото: Marco Usan / Panoramio

Секретні архіви Ватикану

Частина архівів Ватикану називається забороненою — вас туди не пустять за жодних обставин. Там зберігаються документи, що стосуються політичної та фінансової діяльності найпотаємнішої держави у світі.

До роботи над архівами допускають тільки найбільш висококваліфікованих і перевірених вчених, а їхні роботи потім проходять ретельну цензуру.

Заборонені місця планети: Ватиканський секретний архів (Archivio Segreto Vaticano). Фото: Wikipedia

Могила Цинь Ши Хуан, Китай

Похоронний комплекс першого імператора Китаю Цинь Ши Хуана — величезне підземне місто з безліччю приміщень, яке охороняє знаменита Теракотова армія. І хоча сюди щороку приїжджають мільйони туристів, сама гробниця закрита для відвідувань.

Для огляду гостям виставлені дві тисячі глиняних воїнів, але ще шість тисяч ховаються всередині комплексу. Концентрація ртуті в коридорах усипальниці настільки висока, що є небезпечною для життя людини.

Все, що залишається туристам, — розповіді й описи гробниці у книжках.

Заборонені місця планети: Могила Цинь Ши Хуан, Китай (The Mausoleum of the First Qin Emperor — Qin Shi Huang). Фото: Robin Chen / Wikipedia

Підготувала Ірина ГАРЧЕНКО


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter