Новини
Ракурс

Чому ми порушуємо свої новорічні обіцянки та як це змінити

5 січ 2017, 11:08

Можливо, ми просто ставимо невірні цілі? Психологи мають думку щодо цього — й кілька слушних порад.


.

1. Загальні, розмиті цілі: хочу сильно схуднути

Дуже проста пастка, в яку багато хто потрапляє. Занадто загальні цілі вкрай важко втілити. Чим вони абстрактніші, тим складніше нам виробити поведінку, яка допомогла б їх досягти.

Замість того щоб планувати щось глобальне й невиразне, спробуйте розбити свою мету на невеликі складники. Наприклад, якщо хочете схуднути, постарайтеся визначитися з кількістю кілограмів, які потрібно скинути, й потім сформулюйте міні-цілі, щоб можна було легко відстежувати прогрес.

Для цього відмінно підійдуть мобільні додатки: завдяки їм можна штучно створити соціальну підтримку й потрібний тиск, щоб домогтися успіху.

2. Фізіологічні пристрасті: хочу кинути курити

Плани побороти залежність є одними з найскладніших для виконання. Все тому, що «фізіологічні процеси працюють проти нас».

Чи є шанс? Так — змінити своє оточення на те, яке допоможе налаштуватися на успіх. Успішні люди використовують оточення для досягнення цілей. Очистіть від спокус свою оселю й робоче місце, додайте позитивного настрою, робіть собі нагадування.

Якщо ви намагаєтеся кинути палити, постарайтеся не тримати сигарет вдома, на роботі або в машині. Уникайте ситуацій, де буде спокуса покурити, постарайтеся замінити свою пристрасть іншими звичками. Наприклад, тим, хто за допомогою сигарет знімає стрес, можна спробувати медитацію.

3. Спроби змінити реакцію на те, що відбувається: хочу приборкати свій темперамент

Деякі цілі складно реалізувати, оскільки йдеться про реагування на зовнішній подразник, або ж вони залежать не стільки від вас, скільки від дій оточуючих. Це буде дуже складно здійснити на практиці.

Виходом може стати постановка конкретних планів на кшталт «якщо — то». Наприклад, якщо хочете попрацювати зі своєю злістю, не ставте собі за мету «менше гніватися». Подумайте, від чого ви скаженієте й чи можна реагувати на ці ситуації по-іншому. Візуалізуйте свого колегу, який вас дратує, або свекруху й репетуйте подумки розв’язання конфлікту з ними, поки не знайдете належну відповідь.

4. Цілі, які не мають сторонньої підтримки: хочу більше тренуватися

Якщо ви намагатиметеся працювати над цим сам на сам, вам буде дуже складно слідувати своїй обіцянці. Дуже важливо знайти людину або групу людей, які не тільки підбадьорюватимуть вас на шляху до мети, а й вказуватимуть на помилки, нагадуватимуть про відповідальність.

Особливо це актуально наприкінці січня й на початку лютого, коли первісний ентузіазм починає згасати. У цей час особливо позначається брак підтримки й контролю.

Психологи радять залучати співробітників, друзів і навіть однодумців з онлайн-спільнот, щоби підтримувати мотивацію.

5. Цілі з розряду «все або нічого»: хочу прибрати з раціону цукор

Суть у тому, що протягом року ви можете порушувати свою обіцянку, проте це не привід ставити хрест на усій цілі. Якщо ви бачите свій намір виключно в чорно-білих тонах, то одна помилка може здатися провалом і призвести до того, що ви взагалі відмовитеся від своєї затії. Але так бути не повинно.

Тут ідеться не про ретельність, яка триватиме кілька тижнів після Нового року, а про сталість. Ви маєте усвідомити, що є різниця між тим, щоби посковзнутися на своєму шляху і впасти. Неприємні життєві ситуації, стрес, складності у стосунках можуть призвести до того, що ви посковзнетеся. Але це аж ніяк не означає, що тепер треба здатися.

Згідно з дослідженням Джона Норкросса (John Norcross), професора психології з Університету в Скрантоні (Пенсільванія), 71% людей, яким вдалося вирішити свою проблему, відзначили, що їхній перший зрив на шляху до мети тільки додав старанності. Проаналізувавши, що пішло не так, ви можете переглянути те, що відбувається, і приступити до виконання планів із новими силами. Можливо, вам просто потрібно змінити оточення, заручитися підтримкою або знайти нові позитивні зразки поведінки замість старих деструктивних. Пам'ятайте, що невдача — лише частина процесу.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: Today


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter