Новини
Ракурс

Список, який визначить майбутнє судів

У вівторок, 14 березня, розпочав свою роботу позачерговий З'їзд суддів. На ньому буде обрано представників до Вищої ради правосуддя (за законом, загалом З'їздом суддів обираються 10 із 21 члена ВРП).


.

Вища рада правосуддя, що прийшла на зміну Вищій раді юстиції, має величезні, безпрецедентні повноваження. Вона формує суддівський корпус держави й завідує практично всіма питаннями, що стосуються діяльності судової системи, а також професійної етики прокурорського складу.

Найближчими днями ми станемо свідками надзвичайно важливого вибору представників суддівського співтовариства. Імена тих, кого затвердить з'їзд, дадуть остаточну відповідь на запитання, чи здатні судді винести уроки, зокрема, з минулих трьох непростих років абсолютно справедливих звинувачень на їхню адресу та оскаженілого цькування на замовлення, що злилися воєдино. Чи зможуть, усвідомлюючи об'єктивний стан справ, зробити крок до того, щоб у найближчому майбутньому бути суддею стало не так соромно й не так небезпечно? Цей список членів Вищої ради правосуддя від судової влади значною мірою визначить не лише те, якою бути судовій системі, а й чи бути їй узагалі або ж так і залишитися ненависною кастою «привілейованих парій». Адже рясно цитувати іноземний досвід на тему незалежності судової влади набагато простіше, ніж продемонструвати здатність боротися за чистоту своїх рядів без втручання ззовні.

Вибори членів Вищої ради правосуддя — це місія самих суддів, які знають один про одного все. Без лукавих офіційних декларацій і журналістських розслідувань щодо вражаючого списку майна, переписаного «на кота». Тому судді й тільки вони відповідальні за тих, кого оберуть.

На жаль, суддівськими колективами та за власною ініціативою до Вищої ради правосуддя висунуто багато персонажів, гідних булгаковського балу, майстрів високої проби. Ось тільки ставити ту пробу нікуди.

Народець до списку потрапив, скажімо прямо, всякий (http://www.vru.gov.ua/add_text/67).

Тут і знатний «латифундист» Костянтин Бабенко. І товариш Арсірій із непереборною тягою до зміни розкішних місць, відомий у зв'язку зі справою про газоносні родовища, що так і не повернулися державі. Сумнозвісна Олена Первушина, яка не відрахувала зі штату майданівських суддів, звільнених президентом і парламентом.

Михайло Цуркан, який відкрито заявляв, що ВАСУ поновлюватиме всіх суддів, скасовуючи рішення Вищої ради правосуддя. В цьому пан Цуркан бачив свою історичну місію. Щоправда, як писав «Ракурс», нічого доброго суддівському співтовариству ця місія не принесла, оскільки в помсту за таку позицію розлючені автори закону внесли до нього низку дивовижних положень, фактично позбавивши суддів реальної можливості оскаржити рішення ВРП.

Окрім послідовного Цуркана у списку є ще двоє суддів, які скасовували рішення у справах Майдану (Тетяна Чумаченко та Тетяна Стрілець). Звісно, сам факт такого скасування, без аналізу матеріалів справ, ще ні про що не свідчить, але загальна тенденція вимальовується.

Оксана Епель, яка має практично все, що можна собі побажати, а головне, чоловіка — відомого бізнесмена, готового за це «все» документально відзвітувати. Схоже, що не має вона лише достатнього професійного рівня. У всякому разі, за результатами письмового тестування в рамках кваліфоцінювання у 2016 році констатувалося, що суддя потребує підвищення кваліфікації. Ще постає запитання щодо наявності достатнього стажу пані Епель, яка ухитрилася працювати фахівцем і консультантом юридичних відділів раніше, ніж вступила на юрфак.

Таке ж запитання виникає і до судді Богдана Монича.

Ще один примітний кандидат — Віталій Снегірьов. Чотири роки тому Вища рада правосуддя не змогла внести подання про його звільнення за порушення присяги: забракло голосів, хоча йшлося про багаторазові серйозні порушення.

Як і Снегірьов, кандидат Лілія Васіна — «жертва» попередньої, «дореволюційної» Вищої ради юстиції. Ось тільки в разі Васіної навіть рішення Європейського суду з прав людини на її користь не скасовує порушень, яких вона припустилася в запалі боротьби зацікавлених осіб за знаменитий ринок «Озерка». Протягом останніх п'яти років Васіна займалася адвокатською діяльністю.

Кілька років тому судді в більшості випадків обрали старих голів судів, не використавши свій шанс, а головне — шанс суспільства отримати, нарешті, систему правосуддя. Сьогодні м'яч знову на їхньому полі. На жаль, відповідно до закону голосування буде таємним. Але список нових членів ВРП, обраних самими суддями, або стане преамбулою до декларації поновлення судової влади зсередини, або виявиться сторінкою «розстрільного» списку. А поєднання з давно назрілимо народним гнівом, що його в будь-яку мить спрямують умілими руками, легко і швидко може прибрати ці лапки.

Якщо судді збираються скористатися своїм шансом, то для цього у Вищій раді правосуддя їм потрібні авторитетні, порядні, незалежні, здатні не піддаватися тиску колеги. А не одним миром мазані, що висять на гачку реального компромату, кримінальних проваджень, а значить, вразливі для будь-кого, хто спроможний цим скористатися, насамперед — політичної влади.

Ці вибори — можливість для суддів продемонструвати свою здатність протистояти черговому, набагато більш творчому, ніж це бувало раніше, кадровому переформатуванню політичною владою «під себе» судів під покровом розрекламованої деполітизації та боротьби за чистоту суддівських лав.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter