Новини
Ракурс

Мігрень і артрит: як вилікувати хронічний біль

8 кві 2017, 09:53

Близько 25% американців і 44% британців страждають на хронічний біль (за даними Центрів із контролю і профілактики захворювань США і Британського товариства з вивчення болю відповідно). Але, на щастя, ви можете допомогти собі не лише вживанням знеболювальних: деякі проблеми піддаються управлінню. Зокрема, невеликі зміни у способі життя здатні привести до помітного полегшення. Ось що потрібно знати, щоб запобігти появі болю або полегшити стан.


.

Жінки більш схильні відчувати біль

За даними дослідження Стенфордського університету, жінки сильніше страждають від сильного фізичного дискомфорту майже від будь-якого виду недуги — будь то розтягнення зв'язок гомілковостопного суглоба або діабет. Експерти не можуть точно сказати, чому так відбувається, але, скоріш за все, річ у гормонах, генетиці, імунній системі, а також у психологічних факторах.

Так, дослідження експертів із Мічиганського університету засвідчило, що грає роль рівень естрогену, який коливається протягом менструального циклу жінки. Коли він падає, те саме відбувається і з ендорфінами, що притупляють біль, — в результаті тілу складніше впоратися з дискомфортом.

Є також теорія, пов'язана з культурними очікуваннями. «Стереотипи часто змушують чоловіків поводитися більш жорстко й мужньо, — зазначає Роджер Філлінгем (Roger Fillingim), доктор філософії, директор Центру дослідження болю в Університеті Флориди. — Тому не виключено, що вони відчувають сильніший біль, ніж кажуть. І навпаки, жінкам властиво більше скаржитися на дискомфорт».

Відпочинок — не завжди найкращий вибір

Спазми в спині? Болить плече? Інстинктивно ви можете вирішити, що чим менше рухатиметеся, тим краще. Однак зараз лікарі рекомендують зворотне для не надто сильних болів у м'язах і суглобах. «Ми зазвичай радимо пацієнтам якомога швидше повертатися до нормальної активності — включно з фізичними вправами», — каже Дженніфер Соломон (Jennifer Solomon), доктор медичних наук, фізіотерапевт у Лікарні спеціальної хірургії в Нью-Йорку.

Дослідження показало, що люди з болями в попереку, яким було рекомендовано залишатися активними, почувалися краще, ніж ті, кому радили не робити зайвих рухів.

Ви також можете поцікавитися у лікаря про програму силових тренувань або курс фізіотерапії для тієї частини тіла, яка вас турбує. Згідно з дослідженням 2015 року, чим раніше люди починали проходити фізіотерапію під час болю в попереку, тим менше була ймовірність, що згодом їм знадобляться операції, спінальні ін'єкції чи опіоїди.

Коли посилюється мігрень

Перед настанням менопаузи жінки страждають не лише від припливів і різких перепадів настрою — вони також частіше стикаються з мігренню. Фахівці вивчили дані 3664 жінок і дійшли висновку, що ризик частих головних болів під час перименопаузи підвищується на 62%.

«Ризик був найвищим на більш пізній стадії, коли в жінок знижується рівень естрогену», — розповів провідний автор дослідження Вінсент Мартін (Vincent Martin), доктор медичних наук, директор Центру головного й лицьового болю Університету Інституту нейронауки Цинциннаті Gardner. За його словами, добра новина в тому, що в цей період допомагає гормональна терапія — наприклад, оральні контрацептиви або естрогеновий пластир.

Натуральні знеболювальні теж працюють

Наприклад, акупунктура. Цей метод, який вважається одним з основних у традиційній китайській медицині, здатний знизити частоту головних болів і полегшити хронічний біль у нижній частині спини, шиї й колінах.

Хіропрактика включає маніпуляції зі спиною й може позбавити болю в попереку на строк до 18 місяців, показало дослідження, фінансоване Національним центром комплементарного та інтегративного здоров'я (NCCIH). Крім того, цей метод може виявитися вельми корисним для тих, хто страждає на мігрені й біль у шиї.

Йога — ще один напрям, ефективність якого підтверджена дослідженням NCCIH. Люди, які регулярно робили вправи на коректне витягування, вже за шість місяців відзначали зменшення дискомфорту.

Масаж — це не лише задоволення. Маніпуляції з м'язами, зв'язками й сухожиллями можуть полегшити хронічний біль у спині та шиї, а також біль у колінах від остеоартриту.

Деякі продукти можуть допомогти — або зашкодити

Натуральний вишневий сік, згідно з дослідженням 2013 року, допоміг зменшити біль і підвищити функціональність людям з остеоартритом коліна, які пили по склянці цього напою двічі на день протягом шести тижнів.

Сардина, а також інша жирна риба (лосось, форель, тунець, макрель) містить у великій кількості омега-3 жирні кислоти, які допомагають прибрати запалення.

Оливкова олія першого холодного віджиму (extra virgin) містить олеокантал, який чинить протизапальну дію, схожу з дією ібупрофену.

А ось солодкі напої здатні зашкодити. Дослідження Гарвардського університету встановило, що жінки, які випивають хоча б одну солодку газовану воду на день, на 63% більше ризикують дістати ревматоїдний артрит у порівнянні з тими, хто таких напоїв не вживає.

Від стейка теж нічого хорошого чекати не слід: ще одне дослідження Гарвардського університету засвідчило, що меню, багате на червоне, а також оброблене м'ясо, теж підвищує ризик розвитку ревматоїдного артриту — можливо, тому, що вони викликають запальну реакцію в організмі.

Навіть каша з очищених зернових може завдати шкоди вашому здоров'ю. «Журнал харчування» (The Journal of Nutrition) опублікував дані, згідно з якими люди, які споживають багато очищених зернових, мали найвищі рівні запального білка в крові.

Дощ та інші чинники: поширені міфи про біль

Погода підсилює або викликає біль: не виключено. За даними голландського дослідження, проведеного в 2014 році, люди з остеоартритом кульшового суглоба повідомляли про підвищений біль і нерухомість під час підвищення вологості й барометричного тиску.

Здоров'я серця відбивається на суглобах: можливо, правда. Австралійське дослідження на тваринах, проведене в 2016 році, показало, що високий рівень холестерину викликає руйнування хрящових клітин і може зрештою призвести до остеоартриту. Цілком ймовірно, що так і є, оскільки високий рівень холестерину пов'язаний із запаленням, а воно впливає на суглоби.

Хрускіт суглобами викликає артрит: неправда. Відразу кілька досліджень, які вивчали людей зі звичкою хрустіти пальцями, не знайшли зв'язку з підвищеним ризиком остеоартриту. Звук, який ви чуєте, — це бульбашки, що лопаються в синовіальній рідині, яка грає роль мастила для суглобів. Однак є інша причина кинути цю шкідливу звичку: її пов'язують із набряком у руках і зниженням сили захоплення.

Що потрібно знати про фіброміалгію

Наразі немає простого тесту, здатного визначити наявність фіброміалгії — поширеної причини скелетно-м'язового болю серед жінок від 20 до 55 років. Лікарі ставлять діагноз на підставі огляду.

«Одна з ознак — це широко поширений біль у всьому тілі, з обох боків та/або вище й нижче талії, протягом щонайменше трьох місяців», — пояснює Хуман Данеш (Houman Danesh), доктор медичних наук, директор інтеграційного управління болем у лікарні Маунт-Синай у Нью-Йорку.

Зазвичай лікування починають зі змін способу життя, таких, як зменшення стресу та регулярні тренування. Крім того, лікар може прописати медикаменти, наприклад, антидепресанти, щоб допомогти знизити біль і втому; також ефективними бувають антивікові препарати.

Небезпека опіоїдів

Опіоїдні препарати, такі, як оксикодон і кодеїн, впливають на опіоїдні рецептори в мозку й організмі з тим, щоб зменшити сприйняття болю. Вони також викликають відчуття ейфорії і розслабленості. Але до цих препаратів дуже сильне звикання, попереджає Індра Цидамбі (Indra Cidambi), фахівець із залежностей, доктор медичних наук, медичний директор Центру мережевої терапії в Мідлсексі, Нью-Джерсі. Тому вона радить вживати їх тільки тоді, коли в цьому дійсно є гостра потреба — наприклад, щоб подолати сильний біль після нещасного випадку або серйозної операції.

Загалом же слід обмежити вживання подібних медикаментів настільки, наскільки це можливо. «Здебільшого навіть після серйозних травм у цих препаратах немає потреби більш як на кілька днів», — стверджує доктор Цидамбі. Якщо ваш лікар радить вживати опіоїди понад тиждень, запитайте в нього, чи є альтернатива.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.health.com/pain/chronic-pain-management


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter