Новини
Ракурс
Фото: Nikasucha / pixabay.com

Смерть від менінгіту: як захиститися і чому доведеться їхати за кордон

Спалах менінгококової інфекції на початку вересня було зафіксовано у Закарпатській області (с. Порошково Перечинського району): восьмирічна дівчинка померла в лікарні, її брат — у реанімації. З ознаками менінгіту (запалення оболонок головного та спинного мозку) госпіталізовані також 11 місцевих жителів (у дев’ятьох з них діагноз підтвердився). Всі хворі наразі перебувають в обласній інфекційній лікарні. Через небезпеку розповсюдження смертельної хвороби місцева влада ввела карантин і закрила школу.


.

Єдиної вакцини, яка б захистила відразу від усіх збудників менінгіту, не існує. Тому слід говорити про комплексну вакцинацію проти збудників хвороб, які можуть бути причиною цього важкого захворювання. Отже, варто вакцинуватися проти гемофільної палички групи B(Hib), пневмокока, менінгокока.

Гемофільна інфекція типу b (Hib-інфекція) — це серйозне бактеріальне захворювання, на яке переважно хворіють діти у віці до п’яти років. Вакцинація проти Hib-інфекції в Україні входить до національного календаря щеплень (проводиться дітям у 2, 4 і 12 місяців). Дітям старше п’яти років та дорослим щеплення проти Hib-інфекції зазвичай не потрібно. Однак вакцинація може бути рекомендована дітям старшого віку і дорослим, які страждають, наприклад, на серповидно-клітинну анемію, перед проведенням хірургічної операції з видалення селезінки або після трансплантації кісткового мозку. Її також можуть рекомендувати людям у віці від п’яти до 18 років з ВІЛ.

 

У структурі захворюваності на бактеріальні менінгіти провідне місце посідають менінгіти, викликані пневмококом. У 2017 році зареєстровано 47 випадків (у 2016 році — 72). Пневмококовий менінгіт є найнебезпечнішим для дітей до двох років. Попри це, вакцинація проти пневмококу не входить до національного календаря обов’язкових щеплень. В Україні зареєстрована вакцина проти пневмококу «Превенар». Препарат, ціна якого становить близько 2000 грн, є тільки у приватному секторі, де він не завжди доступний. У той час як в європейських країнах, Ізраїлі, США та Китаї цю вакцину включено до календаря щеплень, в Україні цей тягар поклали на плечі батьків.

Причиною смерті дитини на Закарпатті стала менінгококова інфекція. Це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є менінгокок (Neisseria meningitidis). Ці грамнегативні бактерії мають дуже характерну форму (бобоподібні, парні). Основним фактором агресії збудника є дуже сильний ендотоксин (в десятки разів сильніший за кишкову паличку), який може бути причиною некрозів судинної стінки (цим викликані характерні шкірні прояви), підвищення температури тіла, низки імунологічних зрушень, порушення згортання крові тощо.

Менінгококова інфекція протікає з безліччю клінічних форм — від назофарингіту до менінгіту, але найважча з них — менінгококцемія, тобто менінгококовий сепсис (перебіг, як правило, блискавичний і дуже часто закінчується летально). Захворювання може протікати як звичайний назофарингіт, тобто біль у горлі й закладеність носа. Хворі з такими формами захворювання, а також просто носії збудника є найнебезпечнішими в плані поширення інфекції. Головне в період підйому захворюваності — їх виявлення і санація носіїв, чим мають займатися епідеміологи.

Захворюваність на менінгококову інфекцію минулого року зросла на 20% (зареєстровано 324 випадки проти 270 у 2016 році). Захворювання реєструвалися у всіх регіонах країни. Найчастіше хворіли діти до 17 років — 76,9% (за даними Центру громадського здоров`я МОЗ України).

У Харківській області минулого року зростання захворюваності на менінгококову інфекцію становило аж 40% (згідно зі звітом «Про стан захворюваності, бактеріологічної діагностики менінгококової інфекції та бактеріальних менінгітів в Україні та Харківській області у 2017 році», підготовленим ДП «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України»). Серед дітей до 17 років зареєстровано 19 випадків. До епідемічного процесу було залучено майже всі вікові групи, серед яких найбільша кількість — від 1 до 4 та від 5 до 9 років. Зареєстровано три летальних випадки, у тому числі два — серед дітей до 14 років, що є показником високої інтенсивності епідпроцесу в області.

Згідно зі звітом, питома вага летальних випадків серед хворих на менінгококцемію становить 73,3%, менінгіт — 15,6%, інші форми — 11,1%. Показник летальності від менінгококцемії серед дітей до одного року становить 69,2%.

Аналіз показав, що за останні 10 років у структурі менінгококової інфекції генералізовані форми (менінгіт, менінгококцемія) сумарно займали від 45,3% до 64,4%, назофарингіти — від 2,4% до 5,9%, носійство — від 30,9% до 50,9%. Результати звіту невтішні: починаючи з 2013 року питома вага генералізованих форм значно перевищувала сумарну питому вагу легких форм (назофарингіти) та носійства.

Як захиститися? Менінгококи поділяються на 13 серологічних груп. Більшість усіх випадків захворювань обумовлені серогрупами А, В, С, Y і W135. Неспецифічна профілактика включає виявлення, ізоляцію хворих і носіїв, санацію останніх. Специфічну профілактику проводять вакцинами: двовалентними (серогрупи А і С), тривалентними (серогрупи А, С і W135), чотиривалентними (серогрупи А, С, Y, W135).

Проти менінгококової інфекції в Україні зареєстровано дві чотиривалентні вакцини: «Менактра» і «Німенрікс» (обидві містять менінгококові серотипи A, C, W, Y). За словами імунологів, у нашому регіоні серотипи WY зустрічаються дуже рідко. Але щеплення чотиривалентними вакцинами робити варто, адже штами весь час циркулюють. Ці вакцини доступні лише у приватних медичних центрах, де часто зникають через особливості українського фармринку. Вакцини дороговартісні, отже, захист здоров'я дітей лягає тягарем на бюджет українських родин.

Дані звіту свідчать, що серед загальної кількості штамів, виділених з матеріалу від хворих протягом останніх п’яти років, більшість менінгококів представлені серогрупою В (від 47,4% до 64,7%). В Харківській області менінгококи серогрупи В значно превалюють — 95,8% (у 2016 році — 62,2%), серогрупи Y — 4,2% (у 2016 році — 24,3%), серогрупи W135 — відсутні (у 2016 році — 13,5%). Менінгококи серогрупи А відсутні впродовж останніх двох років. Штами менінгококів, що не піддаються серогрупуванню, становили 20% від усіх виділених (у 2016 році — 28,8%).

Отже, в Україні значно превалює менінгокок серогрупи В. Тривалий час створити полісахаридну вакцину проти серогрупи В не вдавалося. На щастя, така вакцина з'явилася в Європі у 2013 році. У той час як у європейських країнах, Британії вакцина «Бексеро» (GlaxoSmithKline), що захищає саме від цього збудника, вже кілька років внесена до календаря обов'язкових щеплень, в Україні вона навіть не зареєстрована. Тому препарат (одна доза якого коштує близько 100 євро) неможливо купити навіть у приватних клініках чи аптеках. Щоб якось зрушити з місця це питання, ГО «Батьки за вакцинацію» створило петицію на сайті президента України з вимогою негайно вжити заходів з реєстрації вакцини цього типу в нашій країні. Поки ж українці, які можуть дозволити собі недешеву вакцинацію і хочуть захистити дітей, продовжують їздити за кордон.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter