Новини
Ракурс
Фото: maxpixel.net

Як не стати «списаним матеріалом»: впізнай інсульт і виживи

Футбольний матч «Динамо» — «Металург» тривав, повні трибуни гуділи... Однак тренер динамівців Валерій Лобановський не побачив закінчення гри своїх підопічних. У 2002 році в Запоріжжі сталася трагедія: просто на матчі Валерію Васильовичу стало зле. Було залучено найкращих вітчизняних лікарів, для транспортування народного улюбленця до Німеччини було виділено літак, але доставити його туди не встигли... Легендарний тренер помер від інсульту в 63 роки.


.

Інсульт забирає багато життів у всьому світі. Однак в Україні це захворювання стає причиною смерті вдвічі частіше, ніж у країнах Західної Європи. Згідно зі статистикою, в нашій країні інсульт досі залишається другою (після ішемічної хвороби серця) найчастішою причиною передчасної смертності та інвалідності. Близько 140 тис. випадків інсультів реєструється щорічно (офіційна статистика). З них 40% закінчуються летально протягом 30 діб від початку захворювання, до 50% — протягом року, 20–40% тих, хто вижив, стають залежними від сторонньої допомоги, тільки близько 10% повертаються до повноцінного життя. В Україні є відділення, де смертність інсультних пацієнтів майже стовідсоткова. Прикро, що досі, як за старих радянських часів, людина після інсульту перетворюється для держави на «списаний матеріал», а для близьких родичів — на важкий тягар.

Безпротокольні

 

Не секрет, що в нашій країні медицина фінансується державою за залишковим принципом. В одному з американських досліджень є інформація, що рівень смертності від інсульту знижується на 4% з кожною додатковою тисячею доларів валового національного доходу (ВНД) на душу населення. Не будемо брати США, що посідають 14-е місце в світі. Порівняйте: Естонія з 17,75 тис. дол. посідає 60-е місце, Польща з 12,68 тис. дол. — 75-е, Україна з 2,31 тис. дол. — 158-е місце.

Однак річ не лише в злиднях медичної галузі. Допомогу при інсульті можна значно поліпшити, якщо дотримуватися затверджених Міністерством охорони здоров'я уніфікованих клінічних протоколів. Так, протоколи щодо ішемічного інсульту (тобто викликаного тромбом, який закупорив мозкову кровоносну судину) і тромболізису було затверджено ще 2012 року, щодо геморагічного (крововилив у мозок) — у 2014-му.

На жаль, у нас багато лікарів вперто продовжують лікувати по-старому. До того ж в Україні немає контролю за дотриманням протоколів, а подібне порушення не тягне відповідальності. Що тут казати, якщо витяжка з крові телят (препарат, заборонений у США і Західній Європі) багато років незмінно посідає перші позиції вітчизняних рейтингів продажів лікарських засобів! У протоколах детально розписані дії кожної ланки ланцюжка, що бере участь у порятунку і лікуванні пацієнтів з інсультом — від диспетчера «швидкої», який приймає виклик, до лікарів спеціалізованих клінічних відділень. Наприклад, диспетчер повинен не лише уточнити симптоми, але й обов'язково дати поради: не залишати хворого без нагляду, не давати йому їсти і пити, приготувати всі його ліки до приїзду «швидкої»...

У реальному житті виходить, що, попри приписи протоколів, пацієнти з інсультом найчастіше потрапляють або до неврологічного, або навіть до терапевтичного відділення найближчої або чергової лікарні, де таким хворим надати повноцінну медичну допомогу не можуть. У Вінницькій області діють по-іншому: пацієнтів з підозрою на інсульт «швидкі» відразу везуть в обласну психоневрологічну лікарню ім. О. Ющенка, де створено спеціалізоване інсультне відділення. І це дає результат. На жаль, цей досвід не було перенесено на всю країну. В результаті лише 0,2% українців з інсультом потрапляють до спеціалізованих інсультних відділень (на всю Україну їх не більш як десяток, з урахуванням приватних клінік).

Час — мозок! Основні симптоми інсульту

Запам'ятайте: час — мозок. При гострому порушенні мозкового кровообігу кожну хвилину гинуть приблизно 2 млн нейронів! Мозок вкрай чутливий до дефіциту крові у своїх судинах. Порушення подачі кисню червоними кров'яними тільцями завдає шкоди нервовим клітинам вже за кілька секунд. Абсолютна залежність головного мозку від безперервного постачання кисню різко підвищує уразливість цього органу. Мозок — це наш розум, пам'ять, центр управління рухами тіла і головний диспетчерський пункт людських відчуттів. Однак лише доти, доки система кровообігу працює справно і забезпечує його достатньою кількістю кисню.

Зарубайте на носі: інсульт — хвороба не домашня. Ефективно її лікувати можна тільки в умовах стаціонару, особливо в перші дні і тижні після виникнення. Тільки протягом перших чотирьох з половиною годин (так зване терапевтичне вікно) від початку ішемічного інсульту можливе проведення системного тромболізису за допомогою препарату, що розчиняє тромб. Пам'ятайте про це і пропускайте авто «швидкої», що мчить з увімкненою сиреною!

29 жовтня у світі відзначають День боротьби з інсультом. З цього приводу Українська асоціація боротьби з інсультом проводить сьогодні в Київському метрополітені інформаційну кампанію «Впізнай інсульт», яка спрямована на підвищення обізнаності щодо перших ознак інсульту.

Основні симптоми інсульту:

— раптовий різкий головний біль;

— поява несподіваних труднощів артикуляції або сприйняття мови, тексту;

— раптове порушення зору, в тому числі часткова або повна втрата зору на одне око або двоїння;

— раптова слабкість або оніміння половини обличчя, однієї руки або ноги;

— нестійкість: раптове порушення рівноваги і неможливість ходити без сторонньої допомоги (особливо в разі поєднання з іншими ознаками).

Якщо у вас або у когось поруч із вами виникли ці ознаки — терміново викликайте швидку допомогу!

Що повинні зробити відразу в лікарні? Для визначення типу інсульту (ішемічний або геморагічний) і виключення інших уражень мозку (травма, пухлина, інфекції) проводять комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію голови. Обов'язково роблять аналізи крові та електрокардіограму. На підставі результатів огляду та досліджень лікар встановлює точний діагноз і тип інсульту і, відповідно, призначає правильне лікування.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter