Новини
Ракурс
На фото праворуч Дмитренко Віктор Михайлович, сімейний лікар. Фото: Оксана Шклярська / Ракурс

Імунолог Андрій Волянський: Нова вакцина дає більше шансів не захворіти на грип

Грип непередбачуваний: за періодами «затишшя» приходять пандемії. У 2009–2010 роках грип став причиною смерті 1100 українців, у сезоні 2015–2016 забрав життя 370 осіб. Фахівці обережні у прогнозах: наскільки важким буде нинішній сезон — впевнено сказати не може ніхто. Грип — небезпечне інфекційне захворювання, проте вакцинуватися наважуються небагато наших співвітчизників. До того ж щеплення проти грипу не входить до переліку безкоштовних у нашій країні. Можливо, відповіді на поширені запитання допоможуть вам зважити всі «за» і «проти».


.

Про те, наскільки ефективною є вакцинація проти грипу, кому в першу чергу варто про неї подумати і як вибрати протигрипозну вакцину, розповів в інтерв'ю «Ракурсу» Андрій Волянський, імунолог, доктор медичних наук, завідувач кафедри клінічної імунології та мікробіології Харківської медакадемії післядипломної освіти, завідувач лабораторії імунореабілітології інституту мікробіології та імунології НАМНУ ім. Мечникова.

— Андрію Юрійовичу, українці вже хворіють на грип?

 

— На сьогодні в Україні ще немає грипу, але вже є підйом захворюваності на ГРВІ. Можливе деяке зростання захворюваності на грип наприкінці року, але традиційно максимального поширення ця інфекція набуває в лютому-березні. Вакцинація дає повний ефект через два тижні, тому щеплення в листопаді або першій половині грудня дозволить захистити щепленого до початку підйому захворюваності на грип.

— Останнім часом нерідко зустрічається думка про неефективність протигрипозних вакцин. З чим це пов'язано?

— Причин декілька. Найпопулярніше пояснення — швидка і постійна мінливість вірусу і розбіжність прогнозу з реальним штамом. Вакцина містить у собі різні штами грипу, які змінюються кожні півроку. Тобто раз на півроку вакцина оновлюється. Вакцинні штами можуть збігатися з тими, що циркулюють, але іноді не збігаються. У періоди, коли відбувається розбіжність штамів, ефективність вакцинації знижується. Але захист все одно буде: сучасні розщеплені вакцини проти грипу являють собою нарізку всіх вірусних білків — як зовнішніх штамоспецифічних, так і внутрішніх консервативних, тому такі вакцини дають перехресний захист.

Більш вагомою, на мій погляд, причиною недостатньої ефективності протигрипозних вакцин є те, що більшість людей є імунними до грипу. Протягом життя ми багато разів відповідаємо на контакти як з дикими вірусами грипу під час хвороби, так і з вакцинними штамами після щеплення. Короткостроковість протигрипозного імунітету — міф, створений для масової щорічної вакцинації. Тобто при розбіжності вакцинного штаму з реальним щеплений практично не має переваг перед нещепленим — за умови, що останній неодноразово хворів або щепився раніше.

Важливий момент: жодна вакцина не дає 100-процентної гарантії, що людина не захворіє. Щеплення не панацея. Однак вакцинований перенесе захворювання легше і не помре через ускладнення. Якби про це частіше говорили, можливо, люди сприймали б вакцинацію інакше.

Андрій Волянський. Фото: your-baby.com.ua

— Які вакцини є в Україні і якими критеріями керуватися під час вибору?

— Сьогодні в Україні доступні дві вакцини — корейська «ДжіСі Флю» (застосовується з шести місяців) і французька «Ваксигрип тетра» (з трьох років). Обидві вакцини якісні, але є принципова відмінність: одна з вакцин містить три штами грипу, друга — чотири. Цього року вперше в Україну надійшла вакцина з чотирма штамами грипу — «Ваксигрип тетра». І це дає більшу впевненість у тому, що штам, який прийде до нас у реалі, через який люди хворітимуть і вмиратимуть, — до цієї вакцини входитиме.

Чотиривалентну «Ваксигрип тетра» слід передусім вибирати для нещеплених раніше, особливо дітей. Для людей, які в останні роки прищеплювалися або хворіли на грип, щеплення тривалентною корейською розщепленою вакциною «ДжіСі Флю», що включає два нові штами, є абсолютно доцільним. Інактивовані вакцини можна використовувати протягом усього періоду вагітності. Даних про застосування вакцини «Ваксигрип тетра» у вагітних немає.

— Кому насамперед радите робити щеплення?

— Найважливіше вакцинувати дітей і літніх людей — вони більш сприйнятливі до грипу. У дітей ще немає власного захисту, у людей похилого віку він уже слабшає.

Протигрипозна вакцинація є вкрай важливою й ефективною для дітей молодшого віку, особливо тих, що раніше не хворіли. Простіше кажучи, небезпечним є перший грип у нещепленої дитини. Чи варто робити щеплення решті? При зміні одного чи більше штамів у композиції — безумовно. У цьому сезоні замінено два штами з чотирьох. Для порівняння: торішня комбінація практично повторювала попередню, тож рік тому я рекомендував пропустити вакцинацію щепленим раніше. Дуже важливим є щеплення проти грипу для груп ризику — вагітні або жінки, які планують вагітність, які страждають на хронічні захворювання, літні люди, медики, педагоги, військові, працівники силових структур, школярі та студенти.

— Нещодавно я натрапила на статтю Євгена Комаровського, педіатр називає грип «вбивцею бабусь і дідусів». Люди похилого віку можуть перехворіти на грип і, здавалося б, одужати, але за деякий час померти від інсульту чи інфаркту — як ускладнення після грипу. З іншого боку, є думка, що з віком імунітет слабшає і вакцинація не дає очікуваного результату. Чи так це? Комаровський закликає передусім прищеплювати оточення літніх людей — дітей та молодь.

— В Україні неможливе створення колективного імунітету через вкрай низьке охоплення. Літні люди можуть гірше відповідати на звичайні дози вакцин, тому за кордоном застосовують спеціальні вакцини зі збільшеною кількістю антигенів або ад’ювантів (речовини, що використовуються для посилення імунної відповіді. — Ред.). В Україні такі препарати не зареєстровані, тому людям похилого віку можна рекомендувати вакцинуватися щороку.

Фото: dfuhlert / pixabay.com

— Поговорімо докладніше про дітей. З якого віку радите вакцинувати дитину проти грипу?

— Хоча вакцинація проти грипу дозволена з шестимісячного віку, намагаюся немовлят не прищеплювати. У ранньому віці краще використовувати стратегію «кокон»: вакцинуємо всіх, хто оточує дитину — батьки, дідусі, бабусі, няні.

Раджу почати прищеплювати проти грипу в тому віці, коли діти виходять у соціум. Йдуть до дитсадка або в якісь групи розвитку, спілкуються зі сторонніми людьми. Тоді їм вже важливий їхній власний захист і проти грипу, і проти інших інфекцій.

Не варто боятися наслідків вакцинації, адже вакцини сьогоднішнього покоління добре очищені, вони легко переносяться.

— Кому вакцинація протипоказана?

— Є абсолютне протипоказання — виражена алергічна реакція на яєчний білок, діти до шести місяців. І тимчасові протипоказання — наприклад, у дитини або дорослого гостре захворювання, або загострення хронічного. Щеплення можливе, якщо прояви захворювання ще не виражені, припустимо, ви захворіли, але без підвищеної температури або симптоматика не надто різка.

— Іноді страх перед можливими ускладненнями від щеплень бере верх над здоровим глуздом, тому люди відмовляються від вакцинації...

— Люди бояться ускладнень, бояться, що дитина може ще чимось захворіти внаслідок вакцинації. На жаль, ці ситуації трапляються, але вони вкрай рідкісні. У переважній більшості випадків ми говоримо, що можуть бути звичайні реакції — слабкість, підвищення температури, реакція в місці введення вакцини. Ці речі можливі, але вони минущі.

— Чи можна поєднувати вакцинацію проти грипу з іншими щепленнями?

— Будь-які поєднання можливі. Вакцина проти грипу — одна з найлегших.

— Навколо щеплень багато домислів. Так, є чимала кількість щеплених проти грипу, які протягом сезону після вакцинації хворіли та визнали її неефективною.

Загальна помилка: дуже багато хто вважає, що щеплення від грипу працює протягом сезону проти всіх простудних захворювань. Але це щеплення — проти грипу, воно не може захищати від інших інфекцій. Грип — це висока температура, значна слабкість, біль у м'язах, головний біль у перші години хвороби. І лише потім приєднуються інші катаральні синдроми: нежить або кашель, наприклад.

— Ще одне поширене побоювання: чи не шкідливо так часто підстьобувати імунну систему? Як впливає щорічна вакцинація на імунітет загалом?

— Робоча реактивність імунної системи багаторазово перевищує необхідність відповіді на одну чи кілька вакцин. Після вакцинування ми набуваємо, не хворіючи, дедалі ширшого протигрипозного імунітету. Є дослідження, яке показало, що внаслідок вакцинації проти грипу загалом знижується ймовірність простудних захворювань. Можу припустити можливі механізми: перехресна ефективність завдяки загальним антигенним детермінантам та ефект плацебо — відчуття захищеності.

— Свинячий грип у 2009 році забрав життя понад 1000 українців. Можливо, жертв могло б бути менше, якби протигрипозна вакцина в той час була в нашій країні...

— За даними ВООЗ, у 2009–2010 роках пандемія свинячого грипу викликала близько 20 тис. смертей у світі. Друга хвиля цієї пандемії стала причиною смерті 1100 українців. Очевидною причиною того, чому наша країна виявилася найбільш постраждалою у світі, була відмова від закупівлі вакцин Міністерством охорони здоров'я України. Притому що до жовтня 2009 року різними виробниками було випущено близько 500 млн доз моновакцин, в Україну вони не завозилися. У Західній Європі, США, Росії, Білорусі того року було щеплено близько 30% населення.

— Якщо подивитися на охоплення вакцинацією проти грипу у наших сусідів, минулого року в Білорусі зробили щеплення 41% (3,9 млн), в Росії — 46% (70 млн), в Україні вакцинується мізерно мала кількість — 0,5% населення або 230 тис. осіб (за даними МОЗ). Це не дозволяє сформувати імунний прошарок у популяції, захистивши все населення від стрімкого поширення грипу. На вашу думку, якби вакцинація проти грипу стала безкоштовною (як у Білорусі та Росії) — це значно вплинуло б на охоплення?

— Безумовно. Охоплення не було б високим, але підняти його хоча б до 10% завдяки безкоштовній вакцинації вдалося б.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter