Новини
Ракурс
Сова або жайворонок? Все залежить від генів. Фото з відкритих джерел

Вчені з’ясували, чому ви не можете встати з ліжка вранці

10 лют 2019, 10:09

Для одних людей встати рано-вранці з ліжка видається майже неможливим, для інших — не є жодною проблемою. Виявляється, поділ на сов і жайворонків є невипадковим і має цілком серйозне наукове обґрунтування.


.

Хто такі?

Люди умовно діляться на сов і жайворонків залежно від того, коли вони відчувають прилив енергії та готовність до активних дій — ввечері або вранці. Жайворонкам легше прокидатися рано-вранці, але важко бути активними з настанням ночі; для сов раннє пробудження стає випробуванням, а період їхньої активності припадає на пізній вечір.

До недавнього часу поділ на сов і жайворонків вважався ненауковим і не сприймався серйозно офіційною медициною.

Справа в генах

Наука офіційно підтвердила генетичну різницю між «ранковим» і «нічним» типами людей. І це стосується не лише готовності зробити ранкову зарядку, а й пробудження організму загалом.

Під час міжнародного генетичного дослідження майже 700 тис. осіб медики виявили понад 320 нових генів, які впливають на те, наскільки оперативно людина відреагує на сигнал будильника о 6 годині ранку, або наскільки довго вона зможе вести активний спосіб життя вночі.

З'ясувалося, що мозок тих, у кого більше «ранкових» генів, досягав середини сну в середньому на 25 хвилин раніше, ніж тих, у кого таких генів менше.

Тобто за меншу кількість часу жайворонки висипалися набагато краще за сов, тому вранці з легкістю реагували на сигнал будильника.

Яка різниця?

Дослідники продовжили роботу і вирішили перевірити, як впливає більша кількість «ранкових генів» на стан всього організму. Виявилося, що існує зв'язок між наявністю генів-жайворонків і психічним здоров'ям людини. Ті, кому було легко прокидатися вранці, загалом почувалися набагато краще, ніж сови.

Жайворонки виявилися більш врівноваженими і працездатними. Їхні успіхи в кар'єрі часто були вищими, ніж у сов. На думку авторів дослідження, причина тому — традиційний робочий графік більшості фірм і установ, який не враховує індивідуальних особливостей людини. Якби совам дозволяли спати довше і працювати у вечірній час, продуктивність їхньої праці була б набагато вищою.

Що це означає?

Згідно з результатами дослідження, люди-жайворонки менш схильні до депресії і шизофренії, ніж сови. Однак вірогідного зв'язку сну з розвитком діабету другого типу так і не виявили.

Тож поганий настрій сов вранці і небажання прокидатися — це не їхня вина, а генетична схильність.

Головна порада, яку вчені дають любителям поспати довше: лягайте раніше, щоб у мозку було більше часу для розслаблення. Навіть якщо ви не можете заснути, невеличка пауза для відпочинку все одно не завадить.

Підготувала Ольга ШОКІНА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter