Новини
Ракурс
Конфлікт у стосунках

Конфлікт у стосунках: як подолати важкі часи

15 жов 2017, 19:46

Сучасний шлюб супроводжують безліч очікувань. Всім нам хочеться, щоби партнер був і турботливим супутником, і чудовим коханцем, найкращим другом, уважним батьком, амбітним працівником, вашим ключем до успіху і бозна ким іще. Це справжнісінький ідеал — якщо всі очікування виправдаються.


.

Ми живемо в епоху, коли хороші шлюбні союзи стали кращими, ніж будь-коли. Однак більшість середніх шлюбів є дуже нестійкими, відзначає Елі Фінкель (Eli Finkel), автор книжки «Шлюб: все або нічого. Як працюють найкращі шлюби» («The All-or-Nothing Marriage: How the Best Marriages Work»).

Союз із браком, або Технологія досягнення сімейного щастя

«Ми все більше і більше обростаємо власними очікуваннями щодо стосунків і таким чином тільки шкодимо їм, — каже Фінкель, професор психології Північно-Західного університету (Іллінойс, США). — І водночас високі очікування мають і свої плюси, адже саме завдяки їм шлюб виходить на новий рівень, недоступний для того часу, коли люди навіть не намагалися».

Якщо ваш шлюб є нестійким, то ви можете вкладати в нього дедалі більше сил та енергії, а можете знизити планку своїх очікувань. Але є і ще один шлях — так званих любовних лайфхаків. Вони стануть у пригоді, якщо ви не маєте можливості присвятити стосункам весь свій час і сили, однак водночас не готові відмовлятися від очікувань.

Ця стратегія не перетворить погані стосунки на хороші. Вона також не для тих, де одному з партнерів загрожує небезпека. Однак якщо у вас в принципі здорові стосунки, то ці поради допоможуть підтримувати близькість, коли настають складні часи.

Як зрозуміти, що ваш шлюб дійшов кінця

П'ять науково обґрунтованих порад мають дві серйозні переваги: вони не потребують багато часу й енергії і ви можете дотримуватися їх незалежно від свого партнера.

Більшість середніх шлюбів є дуже нестійкими

1. Подивіться на ваш конфлікт очима третьої незацікавленої особи.

Це улюблений лайфхак психолога. Дослідження Північно-Західного університету показали, що люди, які приділили трохи часу і написали про конфлікт зі своєю половиною від третьої особи, яка дотримується нейтралітету і бажає добра всім залученим, були більш щасливими в шлюбі.

Зайняти нейтральну позицію в розпал сварки може виявитися не так легко, але цього можна навчитися. Потрібно просто створити рішучий намір і намагатися.

«Це не дає гарантії, що відтепер ви менше конфліктуватимете. Однак конфлікти будуть протікати набагато легше», — пояснив Фінкель.

2. Будьте щедрими на дотики.

Шукайте можливості доторкнутися до свого партнера. Можна взяти свою половинку за руку, злегка обійняти — щось, що ви можете зробити швидко, коли стикаєтесь зі складною ситуацією. Це вас зблизить.

Експеримент показав одну цікаву деталь: зовсім неважливо, чи знали партнери про те, що один з них торкався іншого за вказівкою дослідників, чи ні.

«Найчастіше ми думаємо, що прояви почуттів мають бути неодмінно щирими й спонтанними. Однак практика показує, що в такій ситуації навіть якщо жест іде не від почуттів, а від думок на кшталт «Я мушу доторкнутися, я хочу бути ніжним незважаючи ні на що», то другій половинці однаково буде приємно», — пояснив психолог.

Шукайте можливості доторкнутися до свого партнера

3. Подумайте про те, що ваш партнер робить для стосунків.

Витратьте трохи часу на роздуми: що ваш партнер робив доброго для вас і для ваших стосунків? Дослідження показало, що це допоможе вам відчути більше подяки своїй другій половинці й бути більш відданим вашим стосункам. Водночас Фінкель закликає не надто старатися і не писати список із 10 важливих подій. Згадайте щось одне хороше, що зробили для вас. Необов'язково навіть записувати на папері, але якщо захочете — це підсилить ефект.

4. Розглядайте конфлікт як можливість для зростання.

Якщо ви є прихильником теорії споріднених душ, то конфлікти будуть особливо страшні, оскільки підштовхують до думок на кшталт «ми не створені одне для одного».

Набагато кращою є теорія про те, що над стосунками треба працювати. Згідно з нею, стосунки розвиваються завдяки розв'язанню конфліктів і докладанню зусиль для того, щоби стати більш сумісними.

Щасливий шлюб: 7 речей, які ви маєте відпустити

«Сваряться абсолютно всі пари, тому якщо ви вважаєте, що сварка — ознака несумісності, це руйнуватиме шлюб, — каже Фінкель. — А ось якщо конфлікт сприймати як можливість дізнатися більше одне про одного і рости разом, то ваші дії будуть більш конструктивними. В результаті це буде скоріше корисно для стосунків, аніж шкідливо».

Сваряться абсолютно всі пари, тому якщо ви вважаєте, що сварка — ознака несумісності, це руйнуватиме шлюб

5. Спробуйте поглянути на мотиви партнера під іншим кутом.

Тільки вам вирішувати, як інтерпретувати дії своєї другої половинки. Наприклад, якщо він не відповідає на ваші повідомлення, відразу хочеться подумати: «От сволота!». Але ж якщо ваш партнер насправді добра і чуйна людина, можуть бути й інші варіанти вашої реакції. Можливо, він просто зайнятий, або батарея телефону сідає. Подумайте добре й не поспішайте робити неприємні висновки.

«Те, як ми інтерпретуємо поведінку іншого, має серйозний вплив і на нашу реакцію, і на стосунки загалом», — каже психолог.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.today.com/health/love-hacks-happier-marriage-t117078


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter