Новини
Ракурс

Як відрізнити застуду від більш серйозних захворювань

5 лис 2017, 10:40

Дуже легко поставити собі діагноз застуда, коли відчув нездужання. Але далеко не завжди це насправді так. Важливо навчитися відрізняти звичайну застуду від більш серйозних захворювань, які потребують медичної допомоги.


.

Якщо ви думаєте, що просто застудилися, але водночас вас не залишають сумніви — відразу звертайтеся до лікаря. Краще проявити надмірну обережність і помилитися, ніж пропустити початок серйозної хвороби. Особливо це стосується тих, хто страждає на хронічні захворювання, наприклад, на астму, алергію, діабет, хвороби нирок, ВІЛ або автоімунні захворювання. Те саме стосується вагітних, дітей до 6 років і людей старших за 65 — всі вони входять до групи ризику, оскільки звичайна застуда може протікати складніше, ніж у молодої здорової людини.

Лікарі допомогли розібратися, в яких випадках треба звертатися по медичну допомогу.

1. Симптоми тривають понад чотири дні.

Звичайна застуда минає сама протягом трьох-чотирьох днів, зазначає Меліса Лай Бекер (Melisa Lai Becker), начальник відділу екстреної медицини в Кембриджському альянсі охорони здоров'я. Починається застуда з того, що у вас дере горло, закладає ніс, після цього зазвичай з'являється кашель. І якщо кашель і нежить можуть тривати трохи довше, то основні симптоми мають минути за чотири дні.

«При звичайній застуді вам достатньо пари днів відпочинку, носових хусточок і пити побільше води», — каже лікар.

Якщо симптоми не минають, можливо, у вас щось більш серйозне, наприклад, грип або мононуклеоз. Щоб не ризикувати, сходіть до лікаря.

2. Симптоми пішли, але скоро повернулися.

Якщо вам здалося, що ви вже одужали, але симптоми незабаром повернулися, це може бути ознакою суперінфекції (повторного зараження організму, що виникає на тлі незавершених первинних інфекцій), попереджає Нав’я Майсор (Navya Mysore), лікар первинної медико-санітарної допомоги.

Звичайна застуда минає сама протягом трьох-чотирьох днів

Можливо, спочатку ви дійсно застудилися, але на тлі ослабленого імунітету розвинулося інше захворювання, наприклад, стрептококова інфекція горла, синусова інфекція чи запалення легенів. Не виключено, що для лікування знадобляться антибіотики, не нехтуйте візитом до лікаря.

3. Ви нещодавно повернулися з далеких країн.

Нещодавні поїздки до інших країн — це завжди червоний прапор для лікарів. Річ у тім, що у вас може виявитися інфекція, яку лікар і не запідозрив би, якщо б ви не відвідали іншу країну, пояснює Стелла Сафо (Stella Safo), терапевт лікарні Маунт-Сінай, що спеціалізується на інфекційних захворюваннях. Тому дуже важливо звернутися до лікаря, якщо симптоми з'являються після повернення з далекої подорожі.

4. У вас сильний жар.

Під час застуди може підвищуватися температура, але це не є правилом — особливо якщо йдеться про сильний жар. Якщо термометр показує більш як 38,3, це може бути симптомом стрептококової інфекції горла, застерігає доктор Лай Бекер. У більшості пацієнтів з цим захворюванням у перші дні сильно підвищується температура.

«Стрептококова інфекція горла — з тих захворювань, які необхідно відрізняти від застуди. Якщо його не вилікувати, воно може дати ускладнення у вигляді ревматичної лихоманки та проблем з серцем», — зазначає лікар.

Якщо термометр показує більш як 38,3, це може бути симптомом стрептококової інфекції горла

5. Невелика температура тримається кілька днів.

Навіть якщо температура підвищилася не сильно, але водночас не падає кілька днів поспіль, це може бути сигналом того, що організм бореться з чимось серйознішим за застуду, каже доктор Лай Бекер. Постійна температура може свідчити про те, що у вас грип або мононуклеоз. Тому краще перестрахуватися і звернутися до лікаря, навіть якщо відчуття не здаються вам занадто інтенсивними.

6. У вас проблеми з травленням.

Нудота, блювота і діарея не є характерними для застуди, тому подібні симптоми можуть бути викликані більш серйозними проблемами, наприклад, грипом. Якщо вони не припиняються деякий час, обов'язково зверніться до лікаря, інакше це призведе до зневоднення, попереджає доктор Майсор.

7. Сильний головний біль.

Сильний головний біль, особливо якщо він супроводжується жаром і онімінням м'язів шиї, — це можлива ознака менінгіту, зазначає доктор Майсор. А головний біль, що давить, або біль, сконцентрований навколо очей і носа, може бути симптомом синусової інфекції. Такий біль часто посилюється при нахилі вперед, оскільки збільшується тиск у синусових пазухах.

8. Біль у грудях і проблеми з диханням.

Хоча кашель — звичайний симптом застуди, він не має бути настільки сильним, щоб викликати задишку, хрипи й біль у грудній клітці, каже доктор Майсор. Ігнорувати такі симптоми не можна, оскільки проблема з диханням може бути ознакою бронхіту або запалення легенів, тоді як біль і напруга в грудях — легеневої емболії (закупорки артерії).

Кашель при застуді не має бути настільки сильним, щоб викликати задишку, хрипи й біль у грудній клітці

9. Всі симптоми локалізовані в одному місці.

Ще один тривожний сигнал — якщо ви відчуваєте всі симптоми в одному конкретному місці, попереджає доктор Сафо. В той час як застуда вражає всю верхню дихальну систему, інші захворювання характеризуються інтенсивними відчуттями в одному місці. Так, за словами Меліси Лай Бекер, стрептококова інфекція викликає настільки сильний біль у горлі, що стає важко ковтати, при цьому немає загального болю в тілі. Синусова інфекція може викликати сильний головний біль, який іноді навіть віддається в зуби, вушна інфекція характеризується болем і закладенням в одному вусі, а опухлі мигдалини є наслідком мононуклеозу.

10. Біль у тілі.

Застуда — річ неприємна, але вона не має викликати біль і ломоту в усьому тілі. А ось грип викликає біль у м'язах і в усьому тілі, що часто супроводжується втомою і ознобом.

«З грипом ви почуваєтеся так, наче вас збила вантажівка, — пояснює доктор Майсор. — Встати з ліжка в такому стані — вже непосильна праця, при цьому буде слабкість і біль у м'язах».

11. Симптоми з'являються за певним сценарієм.

Не завжди легко відрізнити застуду від алергії, оскільки їхні симптоми схожі. Однак алергія зазвичай розвивається за певним сценарієм, каже доктор Лай Бекер. Так, якщо ви помітили, що вам стає гірше на вулиці або після спілкування з тваринами, або ж якщо симптоми проявляються в певну пору року, то, можливо, у вас алергія. «Одного разу до мене звернувся пацієнт, який був переконаний, що він хворий. В результаті виявилося, що у нього алергія на кота», — розповіла лікар.

Щоби точно зрозуміти причину поганого самопочуття, відстежуйте симптоми — можливо, вдасться помітити якісь тенденції. Не виключено, що це не застуда, а сезонна алергія.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.health.com/cold-flu-sinus/signs-more-serious-common-cold?cid=2017003&XID=time-health-hub


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter