Новини
Ракурс
Брак сну впливає на роботу мозку на клітинному рівні. Ілюстрація: Альберт Анкер, Спляча дівчинка, 1909

Як брак сну впливає на мислення

9 гру 2018, 09:28

Якщо вночі нам не вдається виспатися, то зазвичай ми почуваємося не в своїй тарілці і розсіяними. Але чи знаєте ви, яким чином недосипання впливає на ваші розумові здібності? А вплив цей є дуже широким. Важко знайти когнітивну навичку, яка б не залежала від сну.


.

Завдяки недавнім дослідженням тепер ми знаємо, що брак сну впливає на роботу мозку на клітинному рівні. Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі з'ясували, що недосипання негативно впливає на здатність деяких мозкових клітин функціювати і взаємодіяти один з одним. У нас є мільярди нейронних клітин, які працюють на нас і дозволяють приймати рішення, обробляти інформацію, фокусуватися на важливому, запам'ятовувати. Недосипання уповільнює цю роботу, погано позначаючись на розумових здібностях.

Однак слабша активність клітин не єдина причина погіршення здатності міркувати через недостатній сон. Інші нещодавні дослідження повідали нам про те, як ще ця обставина змінює роботу мозку і пізнавальну діяльність.

Недосипання порушує гормональний баланс, змінюючи рівні серотоніну, допаміну і кортизолу, що впливає на мислення, настрій і кількість енергії.

Недосипання змушує ключові зони мозку завжди перебувати в активізованому стані.

Недосипання активізує гени, що заважають оптимальній роботі мозку.

Генетичний набір кожної людини може відрізнятися, тож і ефекти від недосипання також можуть бути різними — одні люди відчуватимуть більше пов'язаних з мисленням і настроєм незручностей, ніж інші.

Поки що ефекти недостатнього сну не так добре вивчені, і попереду ще багато роботи, щоб з'ясувати його вплив на розумову діяльність і здоров'я. Але того, що вже відомо, цілком достатньо для відповідального і серйозного ставлення до якості сну.

Проблеми з концентрацією

Увага є особливо чутливою до недостатнього сну. У цьому кожен міг переконатися самостійно. На жаль, недосипання часто стає хронічним, що залишає відбиток на здатності зосереджуватися.

Нове дослідження висуває припущення, що 75% людей з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності можуть мати хронічні проблеми зі сном, викликані порушенням циркадних ритмів.

Увага пов'язана із зосередженням і концентрацією — здатністю виконувати завдання досить довго, щоб домагатися істотних результатів. Для більшості з нас зосередження є найважливішим елементом для працездатності та цілеспрямованості як на роботі, так і поза нею. Брак сну робить його більш важкодосяжним.

Брак сну викликає проблеми з концентрацією уваги. Фото: conayio / pxhere.com

Швидкість реакції сповільнюється

Увага необхідна не тільки для великих завдань, що потребують роздумів. Вона також потрібна для того, щоб виділяти найважливіше і зосереджуватися на ньому. Пам'ятаєте про мляві через недосипання мозкові клітини? Дослідники з'ясували, що брак сну знижує здатність клітин засвоювати візуальну інформацію та переводити її у свідомі думки. Результати показують при безсонні швидкість реакції настільки ж сповільнену, як при вживанні алкоголю.

Реагування на мінливі обставини — найважливіша навичка для безпечного існування. І вона може бути серйозно пошкоджена недосипанням.

Проблеми зі створенням і зберіганням спогадів

Дослідження показує важливість сну у людей середнього віку для пам'яті і когнітивного здоров'я в наступні роки. Виявилося, що порушення сну в цей період життя, що включають безсоння, можуть викликати зниження когнітивних здібностей через десятиліття або пізніше. При цьому проблеми може створювати не тільки недостатній сон, а й сон тривалістю в 9 і більше годин за ніч.

Сон є надзвичайно важливим для пам'яті в усіх її фазах — від створення спогадів до їх збереження і відтворення. Всі ці фази складні й вимагають роботи безлічі ділянок мозку, які підпадають під вплив недосипання.

Брак сну погіршує якість навчання, здатність створювати нові спогади й відтворювати їх, незалежно від того, коли вони були створені — місяць тому чи рік. Тому не отримуючи достатнього нічного відпочинку, ви можете забувати найважливіші і повсякденні речі.

Створення та відтворення спогадів відбувається наяву, а от середня стадія, відома як консолідація пам'яті, запускається уві сні. Саме під час сну інформація переходить з короткочасної пам'яті в довгострокову. Це складний процес, що складається у свою чергу з багатьох стадій, один з тих, якими зайнятий мозок, коли ми спимо. Він звільняє пропускну здатність мозку, щоб той міг наступного дня розв'язувати завдання з набуття нових спогадів через навчання і вплив стимулів.

Кілька стадій сну (глибокий і швидкий сон, по 4–5 циклів за ніч) є дуже важливими для консолідації пам'яті. За даними вчених, багато стадій повільного сну, коли мозок генерує «веретена сну», мають велике значення для здатності зберігати й відтворювати спогади.

Недостатній сон послаблює когнітивні навички. Фото: 422737 / pixabay.com

Погіршення здатності приймати рішення і робити висновки

Особливо страждає від браку сну префронтальна кора. Ця частина мозку відповідає за планування, прийняття складних рішень і дозволяє робити висновки з тонких нюансів і заплутаних ситуацій, зважуючи ризики та винагороди. Не отримуючи достатнього нічного відпочинку, ми ризикуємо стати більш імпульсивними, тобто приймати імпульсивні рішення, які не враховують довгострокову перспективу. Через збої в роботі префронтальної кори, що відповідає за самоконтроль, люди частіше коять ризиковані вчинки, які можуть негативно позначитися на стосунках, здоров'ї та фінансах.

Здорові судження, розумне планування, продумані рішення — найважливіші когнітивні навички, які допомагають нам досягати успіху на роботі і в особистому житті, будувати стабільне і щасливе життя і поводитися відповідно до своїх етичних установок. Недостатній сон послаблює їх, створюючи труднощі на шляху до щастя та успіху в дорослому житті.

Зниження творчого потенціалу

Вплив сну на творчі здібності є вельми примітним. Коли ви втомилися, відчуваєте неуважність і незібраність, коли розумові здібності явно знижуються — креативність може пожвавлюватися. Сонливість іноді приносить дивовижні ідеї.

Чи означає це, що недосипання підвищує творчі здібності? Ні. Якраз навпаки. Особливо важливою для неординарного мислення є стадія швидких рухів очей уві сні, коли ми активніше і яскравіше бачимо сни. Швидкий сон розбитий на порції і відбувається в кожному циклі сну. Протягом ночі тривалість швидкої фази поступово збільшується, досягаючи максимальної в останній третині нічного сну. Якщо ви спите мало і швидкого сну виявляється недостатньо, то ризикуєте втратити частину свого творчого потенціалу.

Замість позбавлення себе сну краще зверніть увагу на той час дня, коли ви відчуваєте сонливість. Для більшості людей це початок ранку і кінець дня. Дозвольте своєму розуму в цей час поблукати і спостерігайте, які нові ідеї можуть з'явитися.

Жінки більш схильні до багатозадачності, а це потребує більше енергії і, відповідно, сну

Наука повідомляє нам, що жінки легше і більш охоче беруться за кілька справ відразу. Здатність розв'язувати кілька завдань паралельно означає, що їхній мозок витрачає більше енергії за чоловічий. А значить, жінки потребують більшої кількості сну.

Дослідження з'ясували, що жіночий мозок потребує в середньому за ніч на 20 хвилин більше сну. Але відмінності тут пояснюються не тільки схильністю до багатозадачності. Недосипання по-різному позначається на настрої жінок і чоловіків. За даними вчених, невиспані жінки відчувають більше гніву, недоброзичливості і пригніченого настрою в ранкові години.

Підготувала Ольга ШОКІНА

Джерело: https://www.psychologytoday.com


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter