Новини
Ракурс
Натуральні знеболювальні. Фото з відкритих джерел

Шість натуральних засобів для зняття болю

23 лют 2019, 09:19

Сьогодні є доступ до величезної кількості сильних безрецептурних болезаспокійливих засобів, і ми нерідко зловживаємо ними. Тим часом будь-які синтетичні ліки мають свої побічні ефекти. Тому якщо біль не гострий і не потребує застосування по-справжньому швидкодіючого болезаспокійливого, краще спробувати натуральний засіб.


.

Куркума

Куркуму миттєво впізнають любителі каррі, адже саме ця спеція надає страві свого особливого смаку і золотистого кольору. У куркумі міститься з'єднання під назвою куркумін, яке є потужним антиоксидантом і протизапальним засобом.

Спеція, нанесена на хворе місце у вигляді густої пасти, зменшує набряклість і біль у пошкоджених тканинах.

Кора верби

Вербову кору з давніх часів використовують як жарознижувальний і болезаспокійливий засіб. У ній міститься саліцин, близький родич ацетилсаліцилової кислоти (аспірину). Люди довго жували кору верби, щоби полегшити біль, знизити температуру і зменшити запалення. В наші дні кора верби продається в сушеному вигляді для використання в чаях.

Однак побічні ефекти у разі передозування кори верби такі ж самі, як при передозуванні аспірину: розлад шлунка, порушення згортання крові і роботи нирок. Не рекомендується для дітей, не слід змішувати з іншими знеболювальними препаратами.

Англійська сіль

Теплі ванни з додаванням англійської солі, або магнезії, можуть полегшити біль у кістках і суглобах, а також у м'язах. Англійська сіль при розчиненні у воді розпадається на магній і сульфат, проникаючи у хворобливі ділянки.

Магнезія допомагає регулювати м'язові скорочення і зменшує симптоми депресії. Цей засіб також підходить жінкам після пологів, людям з артритом або фіброміалгією.

Холодець або наваристий бульйон

Холодець або наваристий бульйон мають болезаспокійливі властивості. Фото: Marco Verch / Flickr

Так, ці звичні для нас страви теж мають болезаспокійливі властивості, особливо при артритах та інших захворюваннях опорно-рухового апарату. В такому відварі багато колагену, проліну, гліцину, желатину і глютаміну — всі ці речовини працюють як мастило для суглобів, знімають запалення і сприяють відновленню кісткової тканини.

Гвоздика

Ще одна пряність, яка може полегшити біль при вживанні в їжу або місцевому застосуванні. Багато людей використовують гвоздику для лікування головних і зубних болів, артритів та інших форм запалення. Пряність також успішно бореться з грибковими інфекціями.

Знеболювальне з'єднання у гвоздиці — евгенол, і його можна знайти в багатьох безрецептурних мазях проти болю. Гвоздичне масло можна наносити на ясна в разі зубного болю, але завелика кількість здатна спровокувати подразнення слизової.

Тепло і холод

Іноді можна спробувати чергування тепла і льоду, перш ніж приймати таблетки. Це один з найстаріших і найефективніших способів позбавитися болю, викликаного травмою або хронічним запаленням. Тут важливий порядок виконання процедури.

Спочатку на хворе місце кладуть лід. Обов'язково підкладіть рушник між шкірою і льодом, щоб запобігти переохолодженню. Потім, через півгодини, приберіть лід, дайте шкірі нагрітися до кімнатної температури і прикладіть тепло. Щойно запалення зменшується від холоду, тепло розслабляє м'язи, що скорочуються навколо болючої області.

Лікар обов'язковий. Якщо це не протипоказано у зв'язку з хронічними захворюваннями, будь-який з цих природних знеболювальних засобів варто спробувати, перш ніж приймати синтетичні препарати. Але жоден з них не лікує основну причину болю, тому поїздку до лікаря не відкладайте.

Підготувала Ірина ГАРЧЕНКО


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter