Новини
Ракурс

Готуємося до «днів X»: новорічні свята без шкоди для здоров’я

31 гру 2017, 11:14

Як не зіпсувати новорічні свята, про те, що таке суперфуди та яка від них користь — лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.


.

— Пити й закусувати... У такому стані перебуватиме найближчими днями майже вся країна. Корпоративи, зустріч Нового року, післяноворічні свята — всюди будуть столи, тарілки, пляшки... Печінки, підшлункові залози великої кількості громадян отримуватимуть удари, від яких доведеться відновлюватися протягом наступних місяців.

Навіть 50 грамів копченої ковбаси може містити таку ж кількість бензопірену, як дим від пачки сигарет, а банка шпротів — як дим від 60 пачок сигарет. Мутагенність м'ясних продуктів після смаження в 10–50 разів перевищує аналогічну в запечених та відварених продуктах. Ацетальдегід алкоголю має канцерогенні властивості. Алкоголь є розчинником для канцерогенів та підсилює їх засвоюваність, пригнічує ендокринну та імунну систему та знижує ефективність механізмів протипухлинної стійкості організму.

Правдиві страшилки. Новий рік невідворотно настає, то чому б не підготуватися і не зробити новорічні столи вишуканими, смачними й такими, що сприятимуть вашому довголіттю та довголіттю ваших близьких? Особливо це стосується дітей.

Отже, готуємося до «днів X»: плануємо, що купити та які страви приготувати для здорового «дитячого» і «дорослого» столу.

Оксана Скиталінська

На нашому столі має бути багато овочевих страв. По-перше, це корисно, по-друге, овочі мають мало калорій. Овочі бажано споживати у різному вигляді — і сирому, і тушкованому. Різноманітні салати, запіканки, голубці. Чим більше овочів, тим більше клітковини, яка заповнить шлунок та дасть відчуття ситості. Отже, ми вже не будемо переїдати. Краще обирайте овочі різних кольорів. Вчені довели, що різнокольорові овочі мають компоненти, які впливають на гени, пов'язані з довголіттям.

Не смажте їжу! Навіть якщо ви візьмете суперкорисну броколі й нещадно її пересмажите чи переварите, вона втратить всю свою користь. У процесі смаження утворюється коричнева шкірочка, це продукт глікації, який стає причиною пошкодження білків нашого організму. Найздоровіша термічна обробка — варіння, запікання, в меншій мірі тушкування. Гриль не можна назвати здоровим способом приготування. Щоб ваші страви були смачнішими, раджу зробити різноманітні соуси — з журавлини, гранату.

Не ставте на новорічний стіл нічого, що містить трансжири. Їх дуже багато, наприклад, у солодощах — вафлях, тортиках — практично у будь-якій випічці, що містить маргарин. Уважно читайте етикетки, продуктів із додаванням гідрогенізованого жиру також треба уникати. Максимально натуральний жир — це насамперед оливкова олія.

Пам'ятайте, що найбільше старять наш організм три види цукру: глюкоза, фруктоза і лактоза. Глюкоза простою мовою — це цукор, який додають не лише у солодкі напої чи випічку, а й у соуси, кетчупи, ковбаси тощо. Фруктозу часто позиціюють як здоровий продукт для діабетиків. На жаль, фруктоза ще більш негативно впливає на наш організм. Різноманітні соки, нектари, квас — якщо ви уважно почитаєте етикетку, то й тут знайдете у складі глюкозно-фруктозний сироп. Вживання цукру призводить до старіння шкіри, втрати зору, відповідає за безліч видів раку, серцево-судинні захворювання.

Який новорічний стіл без солодкого — спитаєте ви. Віддайте перевагу різноманітним фруктам — бананам, гранатам, яблукам, мандаринам... Візьміть сухофрукти, особливо солодкими є фініки. З подрібнених сухофруктів можна приготувати смачні цукерки.

На новорічному столі завжди є місце м'ясу й рибі. Якщо вам 40+, вживайте менше червоного м'яса — воно містить багато метионіну. Ця амінокислота потрібна людині, але в дуже невеликій кількості. Її надлишок пришвидшує старіння через те, що метионін вимикає дуже важливий механізм контролю за поломками в нашому організмі. Символом новорічної ночі має бути біле м'ясо. М'ясо і рибу раджу маринувати, тоді страви швидше готуються і в них утворюється менше продуктів глікації.

На новорічний стіл варто купити суперфуди — це продукти, що здатні підсилювати імунітет, зменшують запалення. Вживати їх треба небагато. Річ у тім, що наша ферментна система звикає до звичних продуктів. Суперфуди викликають невеличкий стрес в організмі. Це добрий стрес, адже внаслідок нього клітини стають здоровішими, а сміття видаляється.

Броколі — це суперфуд. Вона містить багато речовин, які дуже добре впливають на нашу печінку, чистять кров. Отже, броколі — незамінний продукт на нашому новорічному столі.

Ми часто звертаємо увагу на нові назви на кшталт кіноа, водорості, хлорофіл. Забуваємо, що буряк — це український суперфуд. Бетаїн, що міститься у буряку, має протизапальні та протипухлинні властивості. Бурячок можна запекти та нафарширувати, наприклад, сиром, чорносливом, горіхами.

На новорічному столі знайдіть місце для імбиру. Він містить речовини, що є природними антибіотиками. Оздоровлює організм, має сильні противірусні та антиракові властивості. Імбир можна додавати у м'ясо, рибу, тушковані овочі, напої.

Нехай на вашому столі будуть гриби, адже вони мають велику кількість клітковини, містять біологічно активні речовини. Голубці, до речі, можна зробити з грибами.

Не забудьте також про авокадо, яке стимулює детоксикацію організму — ваша печінка працюватиме як швейцарський годинник.

Скуштуйте топінамбур. Цей овоч містить багато різноманітних каротиноїдів, які оздоровлюють слизові оболонки, шкіра вам дякуватиме.

Дуже цінними є бобові. Це поєднання двох компонентів — рослинного білка та клітковини. Бобові дуже любить наш кишечний мікробіом. З віком велика кількість корисних мікроорганізмів гине. Особливо погано на нашу мікрофлору впливають антибіотики, глюкоза та фруктоза.

Звісно, на столі будуть напої. Зелений чай — напій довгожителів, але пити його за новорічним столом якось сумно. Подати можна по-іншому. Заваріть слабкий зелений чай, додайте сік гранату, трошки імбиру. Можна урізноманітнити ще лимоном, мандарином.

Який новорічний стіл без алкоголю? Алкоголь — речовина токсична, особливо якщо це міцний напій. Віддайте перевагу червоному сухому вину, воно містить речовини, що стимулюють автофагію — процес самоочищення клітин нашого організму.

Багато хто не уявляє святкування Нового року без традиційних салатів — олів’є та шуби. Треба зазначити, що майонез дещо демонізували. Насправді він просто дуже калорійний — у 100 грамах приблизно 800 кілокалорій. Але у магазинному ви також знайдете консерванти, емульгатори, тому раджу зробити домашній майонез. Ретельно помийте яйця з милом, збийте жовтки та додавайте потроху оливкову олію. Коли майонез стане густим, додайте по крапельці лимонний сік. Замість ковбаси в олів’є покладіть відварене м'ясо індички чи язик, замість горошку з банки — заморожений зелений горошок, це хоч якісь вітаміни.

Не сидіть постійно за столом! Потанцюйте, вийдіть на вулицю подихати киснем, адже кисень добре нейтралізує не тільки алкоголь, але й інші не зовсім корисні для нас речовини, що надходять до організму. Прогуляйтеся, пограйте в сніжки — і задоволення отримаєте, і почуватиметеся набагато краще.

Накрити святковий стіл не означає перевантажити його висококалорійними стравами. Досить красиво оформити натуральні продукти, подати в іншому поєднанні, застосувати інший спосіб приготування, сервірування. Отримуйте задоволення від смакових відчуттів, від вигляду й запаху страв, від сервірування столу.

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter