Новини
Ракурс

Що робити, коли близька людина сумує

11 бер 2018, 20:00

Якщо дорога вам людина опинилася у важкій життєвій ситуації, то допомогти другові — нормальне бажання кожного з нас. І якщо при цьому ви самі не проходили через подібне, то можете опинитися в нерішучості: що конкретно я можу зробити? А коли ви добре уявляєте, з чим зіткнувся ваш друг, то розумієте також і те, що подолати цей виклик йому буде вкрай важко.


.

Коли хтось стикається з втратою коханої людини, або з хворобою близьких, то підібрати правильні слова буває дуже складно. І навіть простіші ситуації, такі, як проблеми у стосунках чи на роботі, теж змусять вас замислитися, як підбадьорити товариша. Не існує універсального рецепта допомоги тому, хто зіткнувся з горем або розчаруванням. Але ви можете виробити певний алгоритм дій, який допоможе в скрутну хвилину.

 

Добрі наміри можуть зробити гірше

Не розуміючи, як діяти в конкретній ситуації, ми часто в корені неправильно розмовляємо з тими, хто потребує нашої допомоги. Ми можемо сказати щось не те або ж мимоволі видатися байдужими до їхніх почуттів. У будь-якому разі некоректна відповідь зробить тільки гірше, і ваш друг сумуватиме ще сильніше, ніж до розмови з вами.

Більшість із нас неусвідомлено робить боляче іншим за одним і тим самим сценарієм. Необхідно пам'ятати, що навіть найкращі наміри здатні заподіяти шкоду. Зазвичай коли ми не знаємо, що сказати, то хапаємося за все, що спадає на думку, — тільки б трохи зменшити дискомфорт близької людини. Всі ми так робили, і в кожного з нас був хтось із добрими намірами, від розмови з ким нам ставало ще сумніше. Розгляньмо типові помилки, яких слід уникати у спробі втішити друга.

Не намагайтеся змінити тему розмови

Коли мова заходить про проблему, ви можете спробувати змінити тему, сподіваючись, що це допоможе. Багато хто думає, що так їхній співрозмовник перемикне свою увагу з негативу на щось приємне. Та й вам самим, напевно, буде легше поговорити про щось нейтральне. Але такий підхід не працює. Вашого друга зараз менш за все на світі цікавлять фільми в прокаті або новий ресторан, що відкрився неподалік.

Спроби змінити тему розмови нічого доброго не принесуть. Зараз вашому другові потрібно виговоритися, потрібно, щоб його почули. Він озвучує свою проблему, і від цього його біль може трохи зменшитися. А якщо ви змінюєте тему, то позбавляєте вашого співрозмовника такого шансу. Зрештою він почуватиметься так, наче ним знехтували.

Позитивне мислення викликає негативну реакцію

Коли друг приходить до вас, щоби поділитися проблемою, є велика спокуса сказати йому щось на кшталт «Все буде добре» або «Ти молодець, чудово тримаєшся». Ви цілком можете вірити в те, що кажете, і ваші наміри при цьому будуть найкращі... Але найчастіше це зовсім не те, що потрібно людині.

Вашому другові, скоріш за все, потрібно просто дати вихід своїм емоціям. Він повинен виговоритися, щоб мати можливість рухатися далі. А ваші спроби підбадьорити можуть, навпаки, здатися зневажливими. Дайте йому сказати все, що хоче. Усвідомлення того, наскільки кепські його справи, здатне підштовхнути вашого друга до пошуку раціональних шляхів виходу з ситуації, що склалася.

Спроби вирішити проблему тільки погіршать становище

Дуже важко спостерігати, як близька людина страждає. Тому багато хто прагне підказати, знайти корінь проблеми, щоби скоріше її розв'язати.

«На твоєму місці я б...» або «Тобі варто було б...» — поради навряд чи допоможуть дійсно щось виправити. Як і у випадку зі зміною теми розмови та підбадьорюванням, така стратегія лише позбавляє вашого друга можливості бути прийнятим і почутим, заважає зрозуміти, що ж йому зараз потрібно насправді. Виходить, що чим більше турботи ви проявляєте, тим гірше робите своєму співрозмовникові.

Не давайте порад щодо вирішення проблеми, якщо тільки вас про це не просять. Це не допоможе людині в скрутну хвилину почуватися краще, а для вас може стати виснажливим. Якщо друг просить вашої поради, значить, він запрошує вас зробити свій внесок і допомогти. В іншому разі не говоріть іншим, що їм потрібно робити.

Слухайте, щоб зрозуміти та визнати почуття вашого друга

Перш за все людина, яка опинилася в складній ситуації, хоче бути почутою. Подаруйте їй таку можливість — слухайте уважно і терпляче. Не оцінюйте сказане, не продумуйте наступну фразу — просто дайте їй простір і можливість виговоритися. Але не мовчіть — слухайте активно. Для цього:

1. Підбадьорюйте товариша фізичним контактом. Якщо ви сидітимете мовчки, ваш співрозмовник не зрозуміє, що ви його чуєте. Залишайтеся залученим у розмову, використовуйте мову жестів, щоб показати, що ви слухаєте. Кивайте головою, встановлюйте контакт очима — це допоможе йому відчути себе в безпеці та виговоритися.

2. Говоріть, але не намагайтеся допомогти виправити ситуацію. Не потрібно протягом усієї розмови тільки мовчки кивати. Але коли говоритимете, нехай фокус залишається на вашому другові. Можна сказати щось на кшталт «Я розумію тебе» або «Я не можу собі уявити в точності, що ти відчуваєш, але я знаю, що тобі боляче». Так ви визнаєте почуття іншого, даєте зрозуміти, що він має право їх відчувати. Це саме те, що йому зараз потрібно.

3. Покажіть, що ви намагаєтеся його зрозуміти. Не варто просто повторювати те, що говорить вам ваш товариш, не обробляючи інформацію. Так ви «відфутболюєте» проблему назад до нього. Озвучте ситуацію своїми словами — це дасть співрозмовникові зрозуміти, що ви його уважно слухали й осмислювали сказане. Наприклад, краще сказати «Це неправильно навантажувати тебе новими обов'язками, адже ти й так стільки працюєш», ніж просто «Ти забагато працюєш».

Все, що зараз потрібно вашому другові, — це щоб його вислухали

Так, знайти потрібні слова буває дуже непросто. Але якщо людина приходить до вас зі своєю проблемою, значить, вона вам довіряє. Розцінюйте її довіру як великий подарунок вам. Постарайтеся приділити їй час, дозволити виговоритися.

І не забувайте, що слухати треба активно. Визнайте право іншого відчувати те, що він зараз відчуває. Уникайте порад, спроб змінити тему розмови, банальних підбадьорливих фраз. Цілком можливо, що все, що зараз потрібно вашому співрозмовникові для подолання важкого періоду, — це можливість виговоритися. Слухайте — уважно, по-справжньому, — і ви здивуєтеся, наскільки ефективним є такий підхід. Коли неприємність трапиться у вас, ваші друзі теж прийдуть на допомогу.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.lifehack.org/635617/what-to-do-when-your-friend-tells-you-that-theyre-sad?ref=category_page_latest_section_post_635617


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter